guru VS pendidik

Hurm….
Tahun pertama posting saya hanya lah seorang guru…
Masuk tahun ke 4 nih, baru rasa cabarannya..
Argh!!!!! Susahnya…kenapa perlu pujuk2, belai2, anak orang????
Dah lah x nak belajar, nak kan perhatian lebih plak dari kita…

tapi sejak berpindah ke sekolah baru ni yang semuanya lelaki …dengan jumlah pelajar yang ramai baru saya dapat rasakan cabaran sebenarnya seorang pendidik …itu pun selepas 4 tahun bekerja !!! Wow …sangat menguji kesabaran dan kekuatan iman …

Syukur sangat2 pada tuhan yang kurniakan saya
Suami yang positif…
Huhu tiap2 hari bagi kata2 semangat untuk jdkan sy pendidik, bukan hanya sekadar guru…

1129 1130i

ini gambar aktiviti pelajar asrama 2013 ( sekolah lama)

sejuk kan hati melihat mereka dalam keadaan begini ? huhu…

 

resepi sotong portugis

Phew….

Hujung minggu dapat la relax2 sket..x perlu pikir pasal keje, xperlu pikir nak selesaikan masalah bdk2…kikiki bkn cgu sejati betul.

So this weekend apa yang saya buat?

Sabtu : LADAP ( latihan dalam perkhidmatan) rugi 1/2 hari cuti ..

Patotnya balik kl, melawat my M.I.L  tp husband plak x bpe sihat…

So kami lepak2 aje kt rumah  n main masak2 dengan husband…hehe

1Image

1’st time makan makanan portugis ni 6 tahun yang lalu…terus jatuh cinta  .makan pon dekat central market…phew sedap giler…tp skrg kedai tu dah tutup 🙁 .. so dah x jmpe dah kdai makanan portugis yg sedap ni…

Bila dah kawen ni baru terasa nak cuba buat sendiri..rupanuer xda lah susah sangat…

Bahan- bahan :

Serai*

Cili kering*

Halia*

Garam*

Bawang putih*

Bawang besar*

Daun limau kasturi

Capsicium

 

Blander semua bahan yang bertanda *

Kemudian, tumiskan semua bahan yadi sehingga masak dan garing.

Setelah siap, gaulkan tumisan tadi bersama2 sotong/ikan/udang masukan dalam aluminium foil untuk dibakar. Jangan lupa untuk letakkan bersama daun limau kasturi dan capsicium 🙂

Mudah jer kan resepinya? Selamat mencuba ^_^