investment katanya….

Hai,

Semalam seharian saya melepak dekat lowyat

Kalau turun KL ni pantang jer ajak g lowyat mulut hubby laju jer jawab JOM!!

kalau pergi setakat sejam dua kat situ, bukan kami lah tu

Paling tidak 6 jam ke atas !!!

Suami…suami …

So kali ni hubby kata dia nak beli sumthing untuk investment….investment??

hokey…survey dulu

erm..saya tak banyak cakap, ikutkan jer dia

siap tolong ambikkan  flyers  banyak2

belek2 rege..buat comparison price and brand quality

tanya sales man…

20140603_161916

Lepas satu kedai, ke kedai yang lain

asalnya dekat rumah dah survey dekat internet

hubby kata dia nak g beli kat times square jer…

uhh menipu sangat, dah sampai sana mesti tak puas

confirm nya akan melungsur ke Lowyat hihihi

kenal sangat dah suamiku…suamiku ^_^

20140603_181525

 

brother ni cool jer, macam nak tak nak jer layan

tengok lah tu hubby jer penuh  semangat bertanya

dia tak macam sales man lain, asal kita lalu jer akan panggil2 kita suh jengok barang diorang

kalau dah ramai sangat macam tu memang naik rimas saya di buatnya

tapi yang best nya pasal bro ni semua soalan dia jawab dengan confident

tak ada lah nak  up kan barang kedai dia jer

sangat selesa…

Tapi hubby belum puas lagi..hehe lelaki biasalah kan

Hokey kita pergi makan dulu !!!!

perut dah banyak kali bunyik ni , jam dah kol 5 ptg

settel ni semua nak kena gerak balik perak pulak

20140603_171957

Shikiya adalah pilihan kedai makan kat Lowyat ni

Kedai yang ada memang tak banyak lah kan…

tp kedai ni adalah tempat kami berdating dulu..hihi

teringat memori lama….

20140603_172251

 

sementara nak tunggu makanan sampai, kita makan sup dulu

seewed sup ni sedap jugak rasanya

dan paling penting baik untuk badan antaranya untuk

mencerah, menegang , melembab dan menghaluskan struktur kulit

mencegah dan mengurangkan kedutan ( awt muda )

mengawal tekanan darah, macam2 lagi lah.

20140603_172139

sambil tunggu makanan sampai  pon  boleh duk belek tepon

punyalah tak nak rugikan masa dan duit  ..hehe

tapi baguslah …orang kata biar berbaloi kan

20140603_172507

 

Ni menu pilihan ikan dori ape ntah

sejak saya masak kan ikan dori dulu kat dia

pantang jumpa mesti nak lagi, setakat ni tak pernah jemu lah lagi hihi

20140603_173706

Masa itu emas yer korang

itu sambil nak kejar habiskan makan + bateri tepon yang dah nak habis

kejap lagi confirm dia akan cakap nak kena beli power bank lah ..haha

20140603_201922

 

tadaaaa!!!!

ni lah hasilnya selepas 6 jam dekat Lowyat

akhirnya impian jadi kenyataan …alhamdulillah

dari zaman belajar lagi saya dengar dia nak sangat ada camera ni

macam2 boleh buat kata hubby ( actually kami ni classmate dekat USM dulu ^_^ )

tapi apa kan daya, waktu itu belum mampu

so kali ni hubby berhabis betul lah, lens sampai dua jenis beli  tambah lagi speedlite  lagi

Okey tak ape sebab u cakap ni investment kan??

hoho pulangan nya nanti masuk akaun i yer….hahah isteri  kena bijak sket

Siapa2 yang nak beli camera DSLR ni saya nak recommend korang untuk ke lowyat

kedai TARITA dekat level UG

cari sales man nama mr ming

dia sangat cool dan sanggup layankan customer yang pening2 macam hubby saya  ni hihi

mr ming ni boleh duk layankan hubby  selama  4jam

itu pun belum tentu nak beli ke tak …

memang sangat susah nak jumpa sales man cina yang macam ni

bila kata nak pergi surau jap, dia siap tanya kami lagi tahu tak surau dekat mana?

20140603_184739

ni dia mr ming

hahha bagus kan mr ming nih

Kalau ada yang berminat nak cari DSLR nanti jangan lupa ke Lowyat

cari Mr ming dekat kedai Tarita Level UG yer…

 

 

 

Mesin OMR – Gajet untuk cikgu

Hai,

Kerja saya kat tempat baru semakin mudah sekarang

Sejak jumpa mesin tanda paper OMR ni

Atau nama sebenarnya

Mesin pembaca tanda optik

Haha kalau dalam bahasa melayu mesti ramai yang tak tahu kan..

tapi kalau dalam bahasa inggeris  nya Optical mark reader  ( OMR )

Heheh sap2 jer keje boleh siap!

Tarak hal lah kalau ada yang nak mintak tolong

tandakan paper objektif ni

Tak sampai 15 minit boleh siap untuk semua tingkatan.

Kebanyakkan sekolah dah ada mesin OMR  ni kot…

Cuma saya jer baru 1st time nak belajar guna hehe

20140520_090159

Mula2 nak guna terkial- kial jugak

Dah la masuk bilik peperiksaan time tak ada orang

Tapi nasib baik S/u peperiksaan ni bagus

dah letak siap- siap  instruction untuk guna mesin ni

Haha sangat memahami orang jakun macam saya nih ^_^

2014-05-24 12.22.42

Hah mudahkan?

Yang lagi best siap buatkan analisis soalan lagi

hahah Sangat best 2014-05-24 12.33.39

Tengok tu kita dah boleh tahu purata pelajar yang jawab dengan betul bagi setiap soalan

Contohnya soalan 1 berapa orang yang jawab betul, berapa yang jawab salah

Kalau nak tahu lebih detail pasal mesin ni boleh tengok SINI

So senang lah nak buat analisis item untuk soalan ^_^

Kalau ada mana2 S/U peperiksaan yang baca blog ni

Teringin nak oder…meh2 contact no ni

Sama2 kita mudahkan cikgu2 kita semua yer

20140520_090159-1

ada juga yang boleh buat loan…heheh

tengok SINI

#gajetbest

Gajet surirumah – Slap Chop

Hai ,

 

kali ni nak cerita pasal gajet no 2 saya di rumah…Gajet2 ni sangat penting bagi orang yang dah kawen, lagi penting daripada power bank! hihihi…Saya sejak kawen ni semua benda kena siap sedia, daripada bawang yang dah siap2 kupas, baju yang dah siap gosok untuk seminggu, lauk yang dah siap potong..tinggal nak  defrost jer dalam microwave untuk  masak. Tapi ada 1 benda jer yang saya tak pernah siap sedia …LIPAT BAJU!! haha hak ni memang paling malas nak buat.( lepas ni nak cari gajet untuk lipat baju ^_^)

So ape gajet yang saya nak tunjuk kat korang nie? hehe…

152

ini slap chop namanyer

 

slap chop !!  Korang hanya perlukan 5 saat jer untuk memotong  segala jenis bawang/ epal/sayur/kacang/ timun dan macam-macam lagi lah…nak potong cheese pon boleh . Slap chop ni memang mudahkan kerja saya ..lagi2 bila time kena masak lauk dengan kuantiti yang banyak kan..aritu  hubby  tetibe nak masak ketam cili ..saya tukang sediakan bahan2 untuk dia  masak.  Kami mintak ler resepi dengan kawan dia, bawang putih yang nak pakai sampai 2 biji untuk 4 ekor ketam jer!! 2 bijik tau bukan 2 ulas..mak ai banyaknyer..dah la kena potong haluih2..nasib baik ada slap chop ni..5,6 kali cincang jer dah siap .Tapi resepi kawan hubby ni memang  sedap  n simple . nanti saya share dalam entry yang lain yer…

161

ni contoh masa mula2 try guna slap chop

155

contoh lain selain bawang

156

kekacang pon boleh ..hah senang nak buat biskut raya nih

Memang mudahkan kerja saya sebab benda ni boleh potong dengan pantas,  kecuali kalo korang jenis gemalai2 kan..memang lambat la sket nak siap..pastu bilah dia senang jer nak cuci dan paling penting tak bahaya ..tak kan ada lagi kes terpotong  jari sendiri ..hihi
Tapi ada yang lagi penting kenapa saya beli slap chop ni…sebab harga yang sangat murah …hanya RM20 sahaja…lagi best kalo beli dengan duit hubby heheh….kalo Korang nak beli,  boleh cari kat milkdeal gave away
Murah dan cepat ! 3 hari jer dah sampai …
#happy shopping

 

Gajet suri rumah

hai ..

 

Dulu time  zaman bujang , saya tak terfikir yang tugas-tugas surirumah ini sangat berat!!!  nampak sangat jenis x buat keja rumah kan… lagi2 kalau bab2 masak ni. Mak saya dulu suri rumah sepenuh masa, memang semua benda dia akan buat sendiri kami anak2 ni akan tolong bila disuruh jer hihihi. Tapi bila dah kawen ni hah ambik kau cakap padan muka kat diri sendiri hahah baru terkial2 nak belajar.

Okey citer pasal suri rumah ni  phew memang penat! non stop punya keje, ada jer benda yang nak kena buat dari bab mengemas, memasak, membasuh,dan melipat baju. Baju pulak salu seminggu 3 kali membasuh lipatnya sekali jer ahaha malas punya citer macam ni lah. Tapi ada satu benda yang paling saya tak suka bila membasuh baju ni bila kita dah basuh pastu tetibe banyak plak habuk2 halus yang melekat kat baju  yang macam ni

164

paling  tak suka bila tetibe hubby kata nak pakai baju  lain dari koleksi baju yang dah iron ..bila time nak iron baru perasan masa dah lambat ..rasa nak nangis pon ada ..mana nak buang dulu lint nih, nak iron lagi  owh bercinta lah saya dengan baju nie nampaknye. kalo dulu zaman belajar saya guna sellotape jer nak buang lint ni..haha jimat + itu jer benda yang paling senang nak capai. Tapi sekarang ni bila kuantiti baju dah bertambah memang x kan saya mampu lagi nak melekat sellotape siket2 kat baju tu kan…Saya pernah lah jumpa   Lint roller  yang macam ni

bastis-lint-roller__66902_PE180389_S4

ini lint roller

 

Lint roller adalah sejenis roller yang berpelekat seperti sticker. Roll saja pada baju yang berhabuk. Jika pelekat sudah hitam, tarik kepingan itu dan buang.. Tapi saya nak kongsikan ada satu lagi gajet yang sesuai untuk mengatasi habuk pada baju nih dan  saya rasa lagi cepat dari lint roller ni
168
haha Lint remover dari DAISO , rm 5 hengget jer!!!! murah kan + gerenti cepat sedut habuk tu..ala2 macam vacuum jugak lah ..
167

cara nak guna lint remover

165

yang macam berlubang2 tu tempat sedut habuk

166

yang dalam kantung pink tu lah tempat simpan habuk2

Kenapa cepat sedut habuk? sebab benda ni kena pakai bateri…tangan pon x lah lenguh2 kalo setakat 5 helai baju…hihi sambil tengok tv pon boleh. So apa lagi cepat2 pergi daiso kat cawangan Aeon yang terpilih. Boleh check outlet  kat sini http://www.aeonretail.com.my/daiso/
#happy reading