Big Bad Wolf – ipoh 2014

Hai,

Korang pernah pergi Big Bad wolf x? ala yang pesta jualan buku terbesar kat malaysia ni..

dia punya diskaun dari 70% hingga 95% !!!

murah sangat2 dan amat berbaloi..haha sampai 2x guna ayat penegas kat situ

nampak x betapa murah buku2 kat sana …

sejak kawen ni saya jadi salah seorang pencinta  big bad wolf ni

dapat suami yang gila beli buku, memang aktiviti wajib kami setiap tahun adalah ke sana …

IMG_2960

2 tahun sudah, asal jer hujung tahun kami dah x sabar nak pergi the mines resort city.

Big bad wolf sebelum ni salu buat kat sana, umah saya punya  M.I.L pon kat cheras jer x jauh mana nak pergi …

siap boleh pergi dulu belah pagi…malam tu kalau free pergi lagi sebabnya tahun lepas diaorang bukak 24 JAM!!! hahah.

IMG_3005

Tahun pertama pergi berlenggang dengan handbag jer ..sebab tak tahu lagi harga buku yang giler murah sangat

terpaksa lah kutip kotak2 kosong yang ada kat sana nak isikan buku pilihan…

tapi tahun ke 2 , kami pergi bawak troli bag siap2! haha senang nak seret bawak masuk kereta.

untuk tahun 2014 ni dah plan dengan hubby nak kena simpan duit siap2 untuk hujung tahun nanti

Tahun lepas kami spend 1k untuk beli buku sahaja..

al maklum lah dua2 educator..buku tu adalah sumber utama bagi karier kami

kena jugak jaga periuk nasi elok2 kan..haha pejam mata je lah

Untitled-1

antara hasilnya yang sempat ambik gambar

mana tak beli nya harga memang murah2

IMG_2977

 

 

IMG_2985

IMG_2970

hehe sempat lah juga timba ilmu sket sebelum start nak ada blog ^_^

 

tapi tup2 terbaca iklan ni

the-big-bad-wolf-book-sale-2014-ipoh

yeay big bad wolf di Ipoh !!!!

wweee…wweee…x sabar..x sabar..x sabar

seronok betul bila tahu Big bad wolf ni akan ada kat ipoh

20140724-Big-Bad-Wolf-Sale-Ipoh2

kat mana tempatnya PHL convention  centre

 

df

 

ini gps coordinates  untuk ke sana  N 04 34.819′ E101 02. 298′

Hurm mesti ada yang tertanya2 kan kenapa di namakan big bad wolf??

Mereka menggunakan tema di dalam cerita dongeng si kecil pemakai tudung merah

iaitu  (Little Red Riding Hood) dengan menjadikan serigala di dalam kisah itu,

iaitu Big Bad Wolf, datang ‘menyerang’ dan ‘menculik’ buku-buku di luar negara

dan kemudian singgah di Malaysia.

Oleh kerana buku-buku itu ‘diculik’, maka  ia dijual dengan harga murah ! hahaha

style kan diaorang punya jalan cerita …

okeh so sapa yang nak g sana sila baca  pesanan ini dulu

Untitled-1

 

IMG_2968

suasana sesak dengan ramai orang

 

 

 

 

 

 

 

 

GPS kod ;

One Hotel Helang Langkawi

Hai,

Kali ni nak citer pasal aktiviti cuti sekolah ..

penghujung cuti sekolah aritu  saya sempat ke langkawi

itu pun takde lah excited sangat nak pergi sebab pernah sampai ke sana

tapi dengan rombongan cik kiah la kan…

suasana dengan cik kiah tu x akan sama la bila berjalan dengan suami sendiri

dulu poket sendiri rabak…kali ni tumpang poket orang lain pula kikiki

ke langkawi kali ni bukan lah dalam plan kami pon…

kebetulan hubby perlu  berada di sana selama 5 hari

kena jadi  penceramah kat sana untuk salah satu  program UITM Seri iskandar.

Sebab tak nak saya sedih kena tinggal 5 hari sorang2 kat umah,

dia ajak la saya ikut sekali..wink2…dalam kepala dah pikir ape nak carik  kat langkawi tu hahah

Tapi yang tak bestnya saya boleh ikut untuk 3 hari saja..sebab sekolah dah nak bukak !!!

malang betul, x bleh nak pau banyak2 nih…

ini lah nasib kalau cuti tak sama T_T … sabar lah wahai hati …bersyukur kan lebih baik…

Petang jumaat tu kami gerak..

menginap di One Hotel Helang Langkawi

1

sampai ja airport Langkawi ..isi perut dulu…ambik yang ringan2 aje

13

 

12

 

Lani nak citer pasal penginapan kat sana

kami menginap di One Hotel Helang Langkawi

sebabnya sebelah aje  dengan airport Langkawi

malas nak jauh2 …senang jer sampai kat airport malam tu

jalan kaki jer terus check in … x payah pikir pasal teksi atau pun pasal nak sewa keta apa lagi malam tu

14

balik hotel untuk rehat dulu wweeeee….

okeh ni bilik yang kami ambik…

dengan harga rm 160 per day agak berbaloi jugak lah ..

selesa dan semuanya lengkap

IMG_1205

IMG_1224

ruang ni amat sesuai untuh suami …

boleh buat kerja dia dalam keadaan selesa

 

IMG_1291

tak ada istilah bercuti

suasana sekitar hotel

15

 

 

4

Breakfast percuma untuk 2 orang sahaja

sesuai lah untuk kami …datang berdua je

menu ada macam2 …ini pilihan fav  kat sana

IMG_1337

nasi goreng nenas + omelette

IMG_1332

roti canai + kari ayam meletup kebabaom….sedap !

 

3

ruang makan yang besar..sebelah jer dengan swimming pool

senang lah nak makan sambil cuci mata..kiki…

tapi paling penting kalau bawak anak2 boleh buat 2 dalam 1 , makan dan meninjau anak2 mandi

5

 

IMG_1311

 

mending kit ni pon saya nak upload jugak dah kenapa?

haha ni nak citer ..bila nak menggosok baju tu beringat2 lah

terutama bila nak guna iron hotel ni

kita tak tahu tahap kesihatan dia baik ke tak

sudahnya akan jadi macam ni kalau tak beringat la..

IMG_1314

baju saya terbakar !!!!!

owh tidak…dah la bawak baju cukup2 jer untuk 2 hari ni, dah terbakar la pulak

nasib baik bahagian yang terbakar tu 2 lapis..so kalo tak jahit pon x ada lah nampak apa2…

cuma nya kesian kat laki je lah..orang tengok dia macam  tak mampu la pulak

biarkan bini pakai baju koyak hahah..

nasib baik One Hotel Helang Langkawi sediakan mending kit ni

sebab saya memang tak terpikir langsung kes baju terbakar ni nak jadi

menjahit la saya pagi2 tu…

17

 

nih benda biasa lah korang akan kutip bawak balik kan?

shomel2 jer kaler n saiz ..lengkap! daripada bath gel sampai ker conditioner ada

tapi bagi yang jenis kulit sensitip better bawak sendiri korang punya toiletries

yang ni buat koleksi aje lah ..

16

Bagi yang nak extend waktu kat hotel tu

ini dia punya rates…

yelah Langkawi tu kan tempat shopping + banyak tempat2 menarik yang boleh lawat..

mungkin kita boleh terleka  untuk beberapa jam..

so better extend siap2 dia punya duration tu

tak ada lah kes kena bayar lebih for  extra hour huhu…

Lepas ni pergi ke langlawi boleh la korang menginap di One Hotel Helang Langkawi ^_^

untuk lebih details.. korang boleh klik kat website INI

 

 

 

 

BOLD 2014 – “Prismatic Revolution”

Hai,

lama rasanya tak update blog

sepanjang bulan ramadhan ni asyik update pasal resepi berbuka puasa kami je

saya ni  masih dalam proses belajar memasak lagi ^_^

seminggu busy dengan macam2 kerja yang tak tahu datang dari mana .

Minggu lepas alhamdulillah sempat berbuka puasa bersama family hubby kat K.L …

terubat rindu dia pada mama…

minggu ni turn kampung saya pulak insha allah 😉

Dah alang2 berkunjung ke K.L sempat jugak hubby singgah menjenguk  x-students dia sana

Kebetulan minggu kami turun tu ada final degree show daripada UITM Shah Alam

bebudak ni sebahagiannya daripada x-students hubby dekat seri iskandar ni

kira nak bagi moral support la kan..

kami dulu pon bekas student jugak…paham la  perasaan diorang time tu

lagi la pulak untuk final degree show…berdebar tu lain macam

tak campur lagi dengan penat badan, jiwa, dan mental …

dengan tidur yang confirm saya yakin bebudak ni semua tak cukup!!!

sabar yer dik..akak dulu pon macam korang jugak ^_^

Tema untuk budak2  degree  tahun ni ialah BOLD 2014 – “Prismatic Revolution”

10491082_654967827918891_5317488544332404430_n

kita tengok sket diaorang punya teaser

apa sebenarnya degree show ni ?

ini adalah final project bagi budak2 degree yang ambik course graphic di UITM Shah Alam

di akhir semester, diaorang kena jalankan satu project berkaitan dengan design

dan membuat persembahan untuk di nilai

time final year ni lah segala masa, wang ringgit dan tenaga akan dikorbankan

mental dan fizikal pon akan menganggu gugat jugak termasuk lah relationship diaorang…

tak kira lah relationship dengan siapa pon..time ni kita akan kenal sapa kawan sape lawan 🙁

hoho melalut sudah …

o.k sekarang ni kita tengok pulak  BOLD 2014 – “Prismatic Revolution” punya kandungan

 

amacam menarik kan?

haha power bebudak ni , berbaloi pergi tengok aritu !!!

ini adalah di antara projects diaorang

yang ini adalah sebahagian daripada graphic projects

IMG_4175

 

 

IMG_4176

 

 

IMG_4043

 

IMG_4045

IMG_4047

 

IMG_4049

IMG_4050

11

 

IMG_4036
ada jugak yang buat multimedia punya projects
983688_284567978389182_6743992022366516871_n

 

menarik kan?

sesiapa yang berminat nak pergi tengok degree show ini.. korang boleh la menyinggah macam kami juga  di

Bold Prismatic Revolution, UiTM Graphic Design Exhibition 2014
The School, Jaya One, Petaling Jaya
12th July – 20th July 2014

Yeay masih ada masa !!!!!

 saya amat galakkan budak2 graphic dari seluruh Malaysia untuk datang ke sini

terutama nya bekas2 pelajar saya lah kan..

hah mai sini tengok bidang2 yang korang kena betul2 explore

tinjau idea persembahan, mencedok sedikit pengalaman bebudak tu sepanjang proses menyiapkan kerja

sebab semua pelajar yang terlibat akan ramai2 berlonggok kat sana sepanjang event berlangsung

diorang kena explain la sket pasal art work diaorang tu

untung2 ada wakil daripada graphic  company yang berminat dengan diaorang …

rezeki sebelum grad !! fuh …sapa yang tak nak kan??

so saya doakan yang terbaik untuk mereka..

nasihat saya pada korang adalah cuba dapatkan kerja sebelum korang grad…

bagi yang bukan daripada family yang berada macam saya

ini lah masanya nak buat family berbangga dengan kita ..

jemput mereka ke majlis graduation  tanpa perlu keluarga keluarkan belanja

untuk  kos minyak, tol, makan , hotel dan bajet sket untuk jenjalan

semuanya ditanggung beres oleh kita

perasaan saat tu sangat best!! time tu lah boleh  berbangga dengan diri sendiri ^_^

kecuali untuk kos bunga bungaan la kan…

x best la kalau keluarkan dari poket sendiri hahah.

IMG_4165

hubby bersama x-students uitm seri iskandar

menu Sahur air tangan suami

Hai,

 

Brazil-vs-Kolombia

Waktu bersahur tahun ni meriah dengan piala dunia

kaum2 lelaki bangun sahur pon bersemangat sket daripada tahun2 biasa saya rasa hahha

2014 ni adalah tahun pertama bersahur bersama hubby

tahun lepas jumpa sekejap2 , kami bersahur kat kedai mamak jer hihi sonang..

tahun ni bermula lah tugas memasak di pagi hari , mula merasa tugas mak saya dulu

bangun 4.30 pagi  masak yang simple2 jer…kol 5 start kejut  hubby…

alhamdulillah tak susah nak kejutkan dia bangun…

lagi senang kalau ada team bola fav dia main  macam brazil, jerman, perancis main hahah

dia yang bangun dulu daripada saya kikiki

kerja saya bertambah mudah bila dapat suami yang tak cerewet bab makan

i luv u hubby !!! ^_^

makan dengan telur + kicap pon dah okey katanya

cuma milo dan kurma wajib ada, simple kan?

Pagi tadi lagi best , alarm bunyik jer 4.30 saya terus bangun

dari atas katil dah bau macam ada orang memasak

tak kan jiran pulak..yang sebelah kanan orang bujang, sebelah kiri pulak non muslim

musykil2….

keluar jer dari bilik semerbak bau dari dapur

tengok2 dia tengah mengacau sotong kuikui…

atas meja dah siap tergoreng crab stik , nugget ikan, dumpling seafood, sotong goreng tepung dan milo panas

1

air tangan suami

wooo banyak betul ! katanya stok untuk tengok bola hahah

penangan brazil lawan colombia

nasib baik brazil menang 2-1, kiranya berbaloi la dia masak hehe

masak tu pon tak susah sangat dah …

bahan2 semua saya dah potong siap2 sebelum masuk tidur

hubby hanya keluarkan daripada peti ais dan masak

saya tinggal gorengkan ikan rebus jer, sebab dia tak tahu pon ada ikan rebus dalam peti ais

yang lawaknya orang lelaki ni bila dah jarang masuk dapur bila nak memasak main hentam saja

saya pelik bila rasa sotong goreng tepung dia, kenapa rasa macam goreng pisang?

rupanya hubby tak jumpa tepung beras/ jagung

di ambiknya tepung kastard buat bancuhan untuk sotong

hahah memang tak sesuai la rasanya

tapi apa2 pon terima kasih hubby buat saya terharu hukhuk

kekadang nak juga bangun2 makanan dah terhidang kan

tak perlu setiap hari …

4,5 kali dalam setahun pon dah cukup

sekali dalam tiap2 bulan pon okey jugak hahah

Bersyukur dapat suami macam dia, bukan nak up kan laki sendiri kan

cuma nak dia tahu yang saya tak menyesal pilih dia sebagai teman hidup ceeewah

ayat tak bleh blah hahha

setakat ni alhamdulillah.. dia suami yang baik

jam 6.45  saya dah keluar pergi kerja

kadang tu sempat la buatkan sarapan cuma yang tak sempatnya untuk kemaskan sinki dan rumah jer…

jadi bila dah siap masak dan hidang atas meja  segala pinggan mangkuk, kuali bagai tu

saya tinggalkan aje dalam sink …bersepah !!!

tapi bila balik dari sekolah  semuanya dah kemas, lagi kemas daripada kerja yang saya buat huhu

itu yang buat saya bersemangat nak memasak untuk dia

tak ada lagi alasan penat untuk tidak memasak haha

Mula2 pindah sini risau jugak ..yelah 1’st time nak duduk serumah dengan suami sendiri

macam2 pikir….kawan2 dah siap2 pesan bersiap sedia lah ko nad dari segi mental dan fizikal

semua benda kena buat sesorang…

keja akan makin bertambah , PJJ lagi best diorang cakap

tapi tak kan selamanya nak PJJ kan? nak jugak merasa berkhidmat untuk suami ececeh…

tapi alhamdulillah segalanya dipermudahkan tuhan…cuma kena banyakkan bersyukur sahaja

insha allah kita akan dapat merasai kenikmatan hidup.

 

 

 

 

 

FREE COOKING CLASSES

Hai,

Jelesnya dengan orang2 kat klang valley sana

sebab macam2  aktiviti best kat sana…

percuma pulak tu, sob..sob saya tak dapat join…jauh sangat  T_T

ada FREE COOKING CLASSES la korang dekat KL

belajar memasak  rasberry almond tart!!!

dap nyer rasberry almond tart …nyum2…

haha pada sapa2 yang berminat nak belajar memasak Rasberry Almond Tart

secara PERCUMA, boleh lah datang ke Pantry @Jaya Grocer, Empire  Subang

pada 28 JUN 2014, JAM 1.00 PM &  3.00PM

Jaya Grocer, Empire  Subang ,
Jalan SS16/1, Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia
03-5635 9858

tapi first-come, first-served lah yer…benda free kan macam ni lah

so korang kena pastikan tengah hari tu dah terpacak kat sana hahah

Untitledada lagi good news untuk korang…

bagi yang tak dapat join kelas memasak pada 28 june 2014…

korang boleh pergi pada esoknya 29 jun 2014 sebab ada kelas untuk resepi lain pulak

haha yang ni pon best jugak Banana Custad Pie

tapi yang ni dekat Jaya Grocer The  intermark pulak , okeh ni detail tempat tu

Jaya Grocer The  intermark ,
348 Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia
03-2161 1323

Session #1 – 1:00 pm – 1:45 pm
Session #2 – 3:00 pm – 3:45 pm

10403712_746785442030844_485285851412720056_n

 

jangan lepaskan peluang yang best macam ni

kalau saya kat sana confirm pergi

tempat belajar pon selesa

Jaya_Week of Taste-002

Cooking Studio, Jaya Grocer the Intermark

yang lagi best  lepas jer belajar…terus boleh beli barang2 dekat  Jaya Grocer..

saya suka shopping dekat sana sebab macam2 barang import yang ada kat sana

so senang nak memasak, ikan pon fresh…

mostly yang datang sini ramainya  foreigner la sebab nak dapatkan bahan masakan

dari negara diorang …

Kalau kat pasaraya biasa macam giant, tesco memang payah jugak nak jumpa

sebab banyak daripada local jer..

Kadang2 nak jugak memasak resepi pelik2 sket kan…

jaya Grocer lah tempat nya kalau nak cari bahan masakan

Harga pon saya tengok lebih kurang jer dengan Tesco …

kecuali untuk bahan import….bab halal jangan risau ada banyak jugak yang halal

haritu pergi memang saya duk belek2 cari logo halal jer…hihi

Yelah kena juga beringat kan…

Kalau ada yg pergi cooking class sabtu ahad ni, share la sekali resepi kat saya yer..

gambar tu penting hehe..

Bagi yang sentiasa nak tahu kelas memasak yang akan datang

korang boleh LIKE  facebook Jaya Grocer

Kat sana macam2 maklumat boleh dapat…

korang pon boleh berhubung terus dekat admin  facebook Jaya Grocer

contohnya nak tanya dulu ada tak bahan2 makanan import yang korang nak cari kat sana..

Kalau tak ada tak payah pergi…hahha best kan?

jimat masa dan duit heheh

 

 

 

 

Rumah mampu milik di Seri Iskandar

Hai,

Alhamdulillah mak dan abah selamat sampai ke rumah saya minggu lepas…

Yeay!!!!! dapat manja2 kejap pon jadilah kan…

nak balik jumpa selalu tak boleh atas sebab komitmen kerja

Tapi ingatan tetap sentiasa ada untuk mereka.  Mak abah  adalah segalanya untuk saya..

Jasa dan  pengorbanan mereka membesarkan kami adik beradik  tak akan saya lupakan

harap mak abah dah cukup berbangga dengan kejayaan  kami yang tak seberapa ini

Paling penting sekarang adalah dapat menggembirakan mereka

ini yang selalu kami adik beradik cuba lakukan

 Kegembiraan mak abah adalah bila anak2 berjaya

Kegembiraan anak2 pula apabila mak abah boleh tersenyum dengan bangga

IMG_0993

abaikan saya yang dah dah rupa cam bibik tue

Cuti sekolah kali ni mak abah turun bercuti dekat puncak alam

bercuti di rumah adik, excited sangat diorang nak tengok rumah baru adik saya

Mak abah selalu nasihatkan kami cuba untuk membeli rumah sewaktu masih muda

supaya tak jadi macam diorang, bila dah nak pencen baru nak beli rumah

itupun sebab dulu kami tinggal di kuaters,

so tak ada keadaan mendesak untuk memiliki rumah sendiri

bebas daripada komitmen sewa bulanan rumah, anak2 pon semua bersekolah

tiap2 tahun ada jer yang ambik peperiksaan besar..hihi berderet2 adik beradik saya ni

ok bercerita tentang memiliki rumah sendiri sendiri ni

saya pernah mengikuti kursus pelaburan hartanah

Kepentingan dan faedah memiliki rumah sendiri sebagai aset pelaburan

Dalam keadaan sekarang ini di mana harga rumah melambung tinggi

agak sukar bagi golongan pertengahan seperti saya ini untuk memilik rumah sendiri

Tetapi bak kata pepatah nak seribu daya, tak nak seribu dalih

golongan muda mudi sekarang perlu mempunyai keazaman yang tinggi

  untuk memilik rumah sendiri ada cara rupanya…

langkah pertama untuk adik2 yang baru bekerja adalah berjimat!!

Berjimat cermat berkaitan  kereta yang hebat2,pakaian yang nak ikut perkembangan fesyen semasa,

 bercuti2 di tempat yang memerlukan kos yang tinggi

macam2 lagi lah.Bukan bermakna sampai ke tua pon kita kena berjimat cermat..

tapi bersabar dulu buat seketika sementara masih muda.

Hubby pernah  mengingatkan saya, dia kata kita ada 2 pilihan sekarang sama ada

dia awal perkahwinan ini kita hidup  berjimba2( berseronok )  ketika masih muda

atau pun kita  berkorban sedikit sekarang untuk kehidupan yang lebih baik nanti.

Kita tak tahu akan hidup berapa tahun lagi ke depan,

maka beringat ingat dulu sebelum sampai waktunya….

Hurm..ada logiknya jugak bila pikir2 balik

saya tak nak waktu ada anak2 nanti kami terpaksa ikat perut untuk anak2

mestilah cuba untuk bagi yang terbaik untuk meraka..insha allah

So bagi golongan muda mudi, korang kena baca TIPS MEMILIKI RUMAH PERTAMA 

tips ni sangat membantu kepada mereka yang ingin memiliki rumah.

Selok belok tentang pembelian rumah pon kena tahu jugak supaya kita tak tertipu

dan tak mengalami kerugian …baca DISINI

Membeli rumah pon boleh jadi salah satu bentuk pelaburan

Setiap orang mempunyai ciri2 rumah idaman…

saya sangat pasti di awal kehidupan golongan pertengahan seperti saya tidak akan mampu

untuk memiliki rumah idaman .

Tetapi dengan langkah membeli rumah mampu milik di awal usia muda insha allah

memungkinkan kita untuk memiliki rumah idaman masing2….

sebagai contoh, rumah mampu milik yang kita beli sekarang boleh dijadikan deposit untuk

rumah idaman pada masa hadapan.

AKPK pun menggalakkan kita untuk melabur dalam hartanah. Baca DISINI

Satu lagi korang kena sentiasa cari adalah tempat untuk memilik rumah .

Kalau di Kuala Lumpur semua rumah sudah mencecah jutaaan dah

memang tak akan mampu lagi untuk membeli dengan harga yang macam tu

so start cari kawasan yang baru nak naik taraf seperti di Seri Iskandar perak ni

hehe nak heboh  tempat sendiri pulak kan..

tapi sebetulnya harga rumah dekat sini masih sangat o.k lagi

Dulu 2011, lot banglo lengkap dengan swimming pool masih berharga 300k++ sahaja

IMG_0620

IMG_0623

IMG_0625

Murah kan?? rugi betul tak beli dulu…

Kalu nak tengok rumah contoh bagi rumah kat atas ni, boleh baca kat SINI

rumah teres 2 tingkat pada tahun 2011-2012 masih berharga RM150++ ribu sahaja

Penghujung 2013, saya membeli rumah teres 2 tingkat dengan harga RM 218k

IMG_0528

Rumah berkeluasan 22 x 70 sahaja..

tak besar dan tak kecil sangat..syukur alhamdulillah harga masih mampu milik

Untitled-1

 

img_floorplan_lavendar (2)

 

Sekarang ini tahun 2014 fasa ke 3 telah dibuka …

Pada sesiapa yang berminat boleh la datang meninjau kawasan …

tak semestinya orang Perak jer boleh beli kat sini kan…

Lokasi yang strategik di bandar Seri Iskandar

terletak berhampiran Tesco,Mydin mall yang bakal dibina dan siap menjelang 2016

dan juga sebuah lagi IPTS yang baru selesai majlis pecah tanah selepas UITM, UTP,

kolej vokasional, kolej Mara,IKBN dan Billion serta tarikan baru di Seri Iskandar

adalah SIBC wholesale city atau dikenali sebgai SWC

iaitu sebanyak 248 unit kedai yang berasal dari Nilai 3 dan seluruh semenanjung Malaysia

telah dibawa ke sini . Makin meriah bandar Seri Iskandar ^_^

IMG_0903

Mak abah datang haritu melawat tapak baru kami

 

IMG_0911

abah tu konon2 meninjau kawasan ler tu…

IMG_0940

kesayangan saya…

 

 

Resepi udang goreng telur masin

Hai,

Kali ni nak share resepi udang goreng telur masin

permintaan adik2, diaorang suka sangat

Haritu diorang ada datang rumah, saya hidangkan lah resepi ni

yelah sebab simple sangat2 bahan nya

rasanya yang ranggup dengan aroma daun kari tu memang menyengat hihihi…

Ini bahan2 yang di perlukan

UDANG GORENG TELUR MASIN


Bahan2:
350 gm udang

1/2 sudu kecil garam

1/2 sudu kecil serbuk kunyit

tepung jagung 

minyak
~~~~~
3 sudu besar butter

3 biji bwg putih – di cincang

9 – 10 bj cili padi ~ dihiris serong ( kalau nak pedas )

2 tangkai daun kari

1 biji telur masin  ~ direbus hingga masak guna bahagian kuning telur sahaja

kiub ayam 

5 sudu besar susu segar ( jika ada hihi)

 

3

simple kan bahan2nya ^_^

 

2

udang mesti di goreng sehingga garing

 

Cara:

– Asingkan telur masin dari kulit dan hancurkan. Ketepikan.

– Udang dibersihkan dan digaul dgn  dan serbuk kunyit dan tepung jagung

– Goreng sekejap sehingga udang berubah warna. Angkat dan ketepikan (buangkan semua lebihan minyak)

– Panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang putih,daun kari, kiub ayam dan cili padi hingga wangi dan masukkan telur masin yg dihancurkan tadi.

-Gaulkan sehingga agak garing 

– Kemudian masukkan susu segar (tak perlu letak garam sbb dah ada rasa masin dr telur)

 

Tadaaaaaa!!!!!

1

hehe makan dengan nasi panas2 ….pergh memang sedap

lagi lah bila dah nak dekat ramadhan ni..

sangat sesuai untuk hidangan waktu sahur nanti…

ada macam2 versi resepi udang telur masin ni

korang boleh taip jer resepi udang telur masin dekat  google

berlambak2 resepi keluar, pilih la mana2  yang rasa sedap di tekak hehe

Setakat ini yang saya cuba, resepi ni lah yang terbaik ikut selera kami sekeluarga

Selalunya lepas jer masak  udang telur masin ni, esok nya saya akan buat ayam  telur masin pulak

tapi dah tak pakai telur kuning, pakai yang putih tu pulak..

sayang nak di buang macam tu je kan…mihmih..

Selamat mencuba yer korang

 

 

HealthEnrich PREMIER Full Coverage

Hai,

Dengan umur yang semakin meningkat ni macam2 penyakit boleh datang kat kita

Mula2 lambai2 je dulu dari jauh …

kemudian bila mula datang dekat, dia dah mula bagi simptom2 kecil

macam tetibe cepat penat…tidur tak lena…sesak nafas…sakit dada…

hurm..ini lah nama nya PENYAKIT

akan sentiasa kunjung tiba tak kira bentuk,  masa dan bila

Hubby pon dah mula rasa sakit2 dada

siket2 jer…sekejap2 jer…

tapi kalau dibiarkan boleh bertukar dari yang kecik jadi besar !!! uish..nauzubillah…

risau jugak saya, tapi nasib baik lepas jumpa satu produk supplement ni hubby makin o.k

alhamdulillah ….(next time saya citer pasal produk ni yer )

Jadi sementara masih sihat dan tak ada sebarang penyakit ni

saya cepat2 suruh hubby ambik insuran

takut nanti bila dah ada penyakit, nak jumpa orang insuran pon diaorang tak layan dah kita ni

mana ada syarikat  insuran yang nak cover pada orang dah tentu2 ada penyakit kan…

Sebagai langkah berjaga-jaga sebelum kena,  saya  mintak hubby cepat2 ambik insurans

kebetulan ada kawan matrix dia  dulu adalah salah sorang agen insuran Prudential

Kami survey dulu…tengok pakej apa yang best dan berbaloi ambik

confident sket bila ambik dengan kawan2 ni, apa2 nanti senang

lagi pon kawan hubby ni memang bagus tengok banyak  jugak kes yang dia settle dengan cepat

Bincang punya bincang akhirnya kami memilih HealthEnrich PREMIER Full Coverage

iaitu kad perubatan exclusive PruBSN takaful HealthEnrich Premier yang  bernilai Rm4juta ^_^

sebab nya ada banyak faedah yang best2  seperti ni :

HealthEnrich PREMIER Full Coverage 

1. Bilik & penginapan hospital (maks. 365 hari setahun) : RM500/sehari bagi hospital biasa dan RM1,000/sehari bagi hospital terpilih.

2. Elaun tunai masuk hospital (maks. 365 hari setahun) : RM400/sehari

3. ICU (maks. 120 hari setahun) : seperti yang dicaj

4. Rawatan dan prosedur pembedahan : seperti yang dicaj

5. Pembedahan harian : seperti yang dicaj

6. Pembantu perubatan khas : RM200/sehari

7. Penjagaan jururawat di rumah : seperti yang dicaj

8. Rawatan sebelum dan selepas masuk hospital (dalam temph 90 hari sebelum dan 90 hari selepas dimasukkan ke hospital) : seperti yang dicaj

9. Rawatan dialisis buah pinggang dan rawatan kanser : seperti yang dicaj10. Komplikasi kehamilan (bagi wanita) : RM20,000 setahun11. Rawatan kecemasan akibat kemalangan : RM5,000 setahun

12. Pemindahan organ : RM200,000 seumur hidup

13. Had tahunan keseluruhan : RM200,000

14. Had seumur hidup : RM4,000,000 (20 X ganda had tahunan)

ada banyak sebab kenapa kita kena ambik insuran ni sementara masih muda

korang boleh klik kat SINI

atau SINI

atau SINI pon boleh

Kalau ada yang berminat nak tahu pakej HealthEnrich PREMIER Full Coverage

boleh la contact Cik Norahanan yang manis nie atau pon boleh kol je  terus 0122023858

orang nya sangat ramah tamah, banyak info yang best2 bleh dapat daripada  Cik Norahanan ni

 

10373493_10203945051084582_6818286480704401989_n

hehe hubby sambil berpelikat pon boleh ambik insuran…

korang bila lagi? huhu

 

 —

Cara nak jaga Tuah

Hai,

 

 

14823_10201235515038735_1090933063_n

tomey nyerrrrrrrrrr

suka la tu orang belai2 dia

sampai terkejip-kejip mata

syok sangat2 ler tu…hahaha

Korang jangan tak tahu ni kucing bangsawan tau

asalnya dari Melaka

nama nya Tuah

Hang nya tertinggal kat kedah heheheh

Setiap kali balik KL mesti jumpa tuah

kucing ni manja sangat dengan orang

sebab tu jadi kesayangan semua

 

1236761_10200489681553364_589859896_n

Tengok tu aksi Tuah

memanjang nak dibelai2

Kalau bab makan alhamdulillah tak memilih sangat Tuah ni..

dia makan ini jer ^_^

10154452_10201719075407442_4324111062239410659_n

sebab tu gemok gedempol n gebu hihi

mama tak nak ajar dia makan makanan sisa2 tulang  takut nanti diapergi  kacau rumah orang ker

tong sampah orang ker… macam tu lah

bagus strategi mama saya ni ^_^

Bila tuah agak bau2 sket diaorang akan mandikan dengan air dan

kadang2 kalau nak cepat,  sembur kan jer spray anti bakteria

tapi ni yang kucing punya tau , bukan racun untuk pokok2 yer….

nanomed-aerosol-cat

Fido anti bacteria aerosol spray for cats 

ape yang best pasal produk ni dapat elak kan bakteria melekat kat tuah

biasalah kucing kan tak duduk diam…merayau jer keje

balik umah, kita ambik dan belai2 jer dia  terlupa pulak dia bawak balik bakteria sekali mihmih…

so demi kesihatan Tuah ni adik2 ipar belikan Fido anti bacteria aerosol spray for cats

senang jer spray jer dia hihi20140525_202728

tengok tu rilex jer dia bila kena spray

tak pedihkan mata jugak kot produk ni mihmih…

yang paling best Fido anti bacteria aerosol spray  ni adalah

20140525_202935

 

boleh prevent H1N1 !!!!!

virus tu memang bahaya…boleh menyebabkan maut

produk ni memang sangat bagus la pada saya

macam-macam fungsi yang ada  seperti mempercepatkan kadar penyembuhan luka pada kucing

penting tuh dan menggunakan nanomed teknologi yang g boleh mencegah 99% kuman dan bakteria/kulat.

Kalau tak percaya boleh tengok kat SINI

kalau nak beli produk kucing murah-murah ada kat SINI

Kalau nak tengok produk FIDO yang lain boleh tengok kat SINI 

hehe  semua dah kalau2 la pulak…nak tunjuk kan banyak betul pilihan yang ada untuk kita pilih

demi kesihatan kucing-kucing kita ^_^

 

 

#tuahtersayang