5 Sebab Mengapa Perlu Makan Oat

Hai,

kali ni nak citer bab2 pemakanan yang sihat pulak

kikiki …dah makin tua ni bab2 makan kena jaga la kan

setakat ni masih belum ada penyakit kronik kecuali penyakit hati sengaja cari penyakit namanya 

sapa yang suka makan oat? ramai kan

kecuali mak saya la sebab dia kata oat ni dah macam rupa muntah kucing

okeh, ni yang mak saya maksudkan….

PepsiCoQuakerOats

http://www.quakeroats.com/products/hot-cereal.aspx

 

tapi agaknya kalo hidangkan kat dia yang macam ni takda la nampak sangat  macam muntah kucing sangat kan

download

http://www.quakeroats.com/products/hot-cereal.aspx

hehe yang ni nampak la menarik sket…

tambah berries sket, supaya lupakan muntah kucing waktu makan tu.

korang macam mana suka makan x?

saya dan hubby taklah berpikiran macam mak tu ..

tapi memang tak berapa gemar pagi2 atau sesaja nak makan..

pagi2 mesti roti canai..tak pon nasi lemak ….

sebab tu memasing macam dah dipam2 dah ni hahaha

walau pun saya  tahu  bahawa oat mampu mengurangkan kadar kolesterol..

tapi ramai jugak yang tak tahu macam mana nak dapatkan khasiat sepenuhnya dalam oat tu

kita sebenarnya  perlu mengambil sekurang-kurangnya tiga mangkuk mil oat (oatmeal) sehari,

selama 60 hari berturut-turut…

kalau pergi check kt klinik tengok kolesterol korang masih tinggi

maknanya pengambilan oat tu masih belum mencukupi la tu..

jadi macam mana nak mengatasi masalah bagi yang tak berapa gemar nak mamam oat ni?

20141012_184309

oats for rice

 

haha saya dah jumpa penyelesaiannya…oats for rice !!!

senang sangat campurkan dalam beras dan masak jer bersama2

macam ni

 

20141012_184655

oats for rice

basuhkan bersama2 dengan beras korang tu …

cuci sampai bersih kemudian masak la nasi tu macam biasa

taruk la oat  lebih kurang segenggam tangan untuk 1 pot beras tu

bila dah masak macam ni lah rupa nya

20141017_200126

oats for rice

hah ada rasa2 sihat tak bila nak ngap nasi ni ?

salu pikirkan pasal kanji dalam beras lepas makan nasi kan..

tapi kali ni pikir habis la ko kolestrol dalam badan …semua oat akan serap ko lepas ni !!!!

hahah  dah macam bergaduh dengan kolestrol pulak dah hehehe…

kenapa kita kena ambil jugak oat dalam diet harian ni?

ada banyak khasiat oat ni antaranya :

1.  Bagi penghidap diabetis, oat membantu mengatur kadar gula dalam darah. Asia Pacific Journal of Clinical Nutritionmenunjukkan bahawa beta-glucan yang terdapat dalam oat dapat membantu mencegah peningkatan kadar gula dalam darah secara drastik pada pengidap diabetes

 

2. Pengambilan oat di dalam menu harian juga mampu memberikan rasa kenyang yang lebih lama.Sekaligus ia mengurangkan pengambilan makanan harian dan menurunkan berat badan. waaaaa bleh bagi KURUS !!!

 

3.  Pengambilan oat bukan sahaja bagus untuk jantung kerana kandungan fibernya,tetapi juga sebagai pelindung yang bagus untuk saluran penghadaman.

 

4. Oat juga mampu mengurangkan kadar tekanan (hypertension) serta merangsang sistem imuniti badan.So kalau you all selalu stress, eloklah jadikan oat sebagai menu harian ya.

 

5. tak rugi pon makan sebab boleh jugak melancarkan proses penghadaman makanan..so pagi2 takde masalah nak bikin projek besar…hahaha

 

 

#kami dah, korang bila lagi?

 

 

 

 

Mencari penerbangan paling murah !!!

Hai,

Bila da nak masuk hujung2 tahun ni

kepala mula la duk berpikir2  mana la mau bercuti plak kali ni

setahun bekerja non stop ( ecece bunyik mcm pekerja cemerlang jerk ) …

macam kita la yang paling busy kat opis

imagesphui kt diri sendiri !!  hahah!!

Kadang2 bila kita nak merancang cuti ni sebenarnya  kat mana2 pon tak kisah la kan

sebab yang paling penting adalah kita kena tahu apakah  faktor terpenting tujuan kita bercuti..

saya ni kekadang pening gak dalam duk cari faktor ape yang boleh  yakinkan hubby

bila nak  tentukan  destinasi nih

penting dapat kelulusan dari hubby sebab 70% kos dtgnya dari kocek suami tersayang

hahah…kopak kan laki sendiri tak ape kan? ^_^

okeh ni list yang ada dalam kepala saya

1. adakah tempat tu dapat relaxkan minda?(lupakan hal tempat keje)  wajib utk santai2 diri

2.kawasan sekitar best x? yang penting wajib ada tempat shopping ler

3. sebelum ni pernah pergi x? black list awal2 tempat yang pernah pergi  muahaha

4. tempat makan2 banyak ker tak? paling  penting yang halal la

okeh la katakan  nak pergi universal studio tu kan yang kat singapore

resorts-world-universal-studios-sentosa-590x379

dah cakap dekat hubby  teringin jugak nak bergambar kat depan globe ni

tak dapat nak pusing all around the world pon tak pe

janji dapat ambik gambar dengan globe ni kira dah pusing 1 dunia la tu..hahah

bila duk baca review pasal universal studio tetiba rasa mengidam la pulak

eh tak pasal2 pulak ^_^

dah siap2 bagi 4 faktor percutian kenapa mesti pergi universal studio tahun ni

tup2 semua dia  reject!!

hah baru 4 list jer dah kena reject ??

tapi rupanya dia duk  tambah tolak, darab, bahagi

semua faktor tu tak cukup kuat untuk ajak dia pergi bercuti  ;(

sebab semua yang kat atas tu bakal memenatkan dia jer…:(  🙁  🙁  🙁  🙁

rupanya dia tak sanggup nak jadi driver terhormat untuk saya!! 😡

penat katanya ..kecuali kalau naik flight dia sanggup ler

jadi kesimpulannya dia nak bercuti tanpa penatkan badan seharian dalam kereta …

🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄

pening lagi..kena cari idea lain pulak

💡 💡 💡 💡 💡 💡 💡 💡 💡 💡 💡 💡 💡 💡

hurm hubby saya  hanya akan tertarik  kalau ada  harga tiket flight yang murah jer..

hahah buat ponek den pikirkan sebab  jer

sekejap bukak website  airasia , lepas tu Malindo , hah lepas tu Mas pulak

tangan dah naik kebas , asyik duk klik2 jer tukar2  website , key in tarikh la…

mata dah berpinar2 kejap tengok kaler merah, kejap kuning, kejap biru pulak

haish, memonetkan betui la …tapi sebab nak cari tiket murah punya pasal kan

tup2 dalam duk godek2 internet n saya terjumpa satu  website ni

flight.getmeen.com 

website ni dah siap2 buat perbandingan harga antara semua flight untuk mana2 destinasi

macam nih

perbandingan harga tiket Mas, air asia, malindo

hah kan senang tu …

taip jer tarikh dan lokasi yang kita nak pergi ..tup2 keluar semua

kalau yang suka travel jauh tu lagi lah best

semua airlines ada, tunjuk best price lagi hahha

1

detail kan maklumat website flight.getmeen.com  ni?

website ni bantu kita untuk carikan beratus ratus syarikat penerbangan untuk tempahan tiket

bagi laman website  yang berbeza dengan harga tiket  yang terbaik !!

paling penting termurah!!!!

flight.getmeen.com ni membolehkan kita survey  tempat percutian yang best ke seluruh dunia

pastu tak payah penat2 nak compare harga

dia dah tolong buat siap2 dah…

kita tinggal pikir berapa jer duit yang ada dalam bank heheh…

lepas ni flight.getmeen.com yang akan bantu saya  tentukan tempat percutian

sape tak nak pergi bercuti dengan bajet rendah + tak penatkan diri untuk perjalanan…

lepas ni hubby dah takde alasan untuk tambah,tolak,darab,bahagi lagi dah kiki

 

Petua hilangkan sakit tekak

Hai ,

Sekarang ni selain daripada musim cuti sekolah

saya nak tambah lagi satu nama, musim demam!

Ramai betul yang demam, mungkin sebab perubahan cuaca yang tak menentu sekarang kan…

Minggu lepas mak  sakit mata, demam, batuk2 T_T

tak bagi tahu pun anak2…mungkin tak nak kami risau ler tu

Tetiba hari tu  rasa nak kol tanya khabar

dengar jer suara lemah mak buat saya rasa sayu

nak bawak kan ke klinik jauh,

so saya google jer petua untuk hilangkan batuk dan gatal kat tekak

sekurang2 nya dapat kurangkan sakit tekak mak tersayang tu

okey mak ni  hasil goggle saya :

Petua untuk hilangkan sakit tekak 

1. Minum madu yang dicampur dengan air suam

2. Minum air yang mendidih sewaktu masak nasi ( air kanji )

3. Minum air asam jawa

4. berkumur dengan air garam

5. Minum jus timun

6. Minum air limau nipis yang dicampurkan dengan madu

7. minum air kicap yang dicampurkan dengan limau nipis

Hah banyak kan?

Pilih lah mana2 yang korang suka

mak saya cuba berkumur dengan air garam, kemudian minum air asam jawa

alhamdulillah….berkesan ^_^

Tapi hari ni saya pulak yang demam + batuk2 + sakit tekak + selsema T_T

Kira pakej la tu hukhuk

Saya ni jenis susah jugak nak makan ubat

bila teruk sangat baru carik ubat

Tak tahan sangat cuba lah jugak air asam jawa tu walau pun tak suka

kot2 la berkesan macam mak minum hari tu….

Tapi mungkin sebab saya taruk asam jawa tu sikit sangat, maka memang tak melegakan pon…

Tengah sakit tekak dan batuk tak henti2 ni tetiba teringatkan buah laici fresh

buah laici

http://www.menulismenconteng.my/2013/07/khasiat-buah-laici-untuk-kesihatan.html

Sedapnya makan sejuk2 …..

Bila lalu kat tekak tu..pergh!!! memang sejuk jer…bak sungai yang mengalir gitu haha

kebetulan dalam peti ais ada buah laici fresh yang saya beli dekat Mydin haritu

tapi hubby dah pesan jangan makan takut batuk lagi melarat 🙁

Saya turutkan ajer…..

tapi time dia ada je  lah kiki

ada jugak curik2 makan sebiji dua ngeee…x tahan lah

bukak jer peti sejuk  laici memanggil2 dengan warna merah dia tu huhu

i memang tak tahan godaan makanan nih

Tapi yang ajaibnya batuk mula reda sket, tekak dah tak rasa perit macam biasa

aik, pelik nih ….

diam dulu kot2 la sebab  duk minum banyak air putih .

Tadi makan lagi buah laici, hah tekak rasa makin lega

So saya google la pasal khasiat buah laici ….

Uish tak sangka rupanya memang banyak khasiat buah ni

Khasiat 1 

Khasiat 2

yang pastinya buah laici ni memang boleh melegakan rasa sakit tekak!!!

saya dah berjaya buktikan

syaratnya buah laici fresh yer korang…bukan yang dalam tin tu..

Selamat mencuba ^_^