Resepi popia ayam

Hai,

Minggu ni ada tetamu datang rumah dan siap request lagi nak makan popia ayam saya..

Amboi bunyi macam sodap sangat la  popia ayam kan..hihi

Abah dan mak saya memang gemar dengan popia ayam ni, mungkin sebab selalu beli popia  kat pasar malam tak pernah pulak jumpa ayam dalam popia tu kan…..hahaha

so bila makan saya punya popia ayam terus jatuh hati..

Paling penting hubby pon gemar sangat dengan popia ayam nih.

Resepi saya dapat hasil daripada eksperimen mencampur aduk resepi2 dekat dalam blog yang saya jumpa..hehe

 

 

440

Bahan utama ayam + crab stick

 

438

bawang besar , bawang putih, capsicum , cili , daun sup

 

 

1383968185388

taugeh dengan carrot wajib ler ada yer..

Bahan- Bahan

1  Isi ayam –  dipotong kecil2

2. 3 biji Lobak merah – potong halus2

3. Taugeh  – segenggam tangan 

4. 1 ulas Bawang besar – dipotong dadu 

5. 4 ulas Bawang Putih –dipotong dadu 

6 .Capsicum –dipotong dadu 

7. 1 kiub ayam

8. Daun sup – untuk bau  wangi sket hehe 

 

Cara Memasak popia ayam

1. Mula-mula tumis bawang besar, bawang putih dan capsicum sehingga bertukar warna keperangan

2. Masukkan ayam bersama kiub ayam, gaul sehingga masak

3. Masukkan lobak merah, gaul sehingga hampir masak

4. Masukkan taugeh  dan daun sup, gaul sekejap saja

 

tadaaaa…inti dah siap !!!

Tunggu sejuk jap, lepas tu boleh la bungkus cantik2 kat dalam kulit popia ayam  ^_^

 

1383971109086 (1)

besar betol ketul2 ayam tue..hhih

 

Kulit  untuk popia ayam  ni ada macam-macam jenis tau…

Korang kena pandai pilih, sebab ada jenis yang rangup walau pun dah sejuk

ada jugak yang tak sempat sejuk dah lemau..kulit jadi lembik jer

Setakat ni  saya jumpa yang memang tahan lama dia punya kerangupan ada kat kelantan, plastik warna purple

saya lupa brand apa, gambar pon lupa nak ambik 🙁

Satu lagi brand  kulit popia yang saya jumpa dan rangup dia tu  kira ok lah jugak ialah brand Figo.

Paling tak ok yang brand Spring Home tu….hihi.

Tapi yang paling saya heran dekat tesco dan Billion brand Spring Home jer yang ada …

hurm laku la pulak…

ape-apa pon selamat mencuba popia ayam !!!!!

 

 

#mainmasak-masak

 

 

 

2 comments on “Resepi popia ayam

    1. terima kasih…
      sekarang ni saya dah tak letak taugeh..
      sebab nak simpan lama dalam freezer,
      saya gantikan dengan carrot jer ^_^
      tapi taugeh tetap lagi sedap la ..huhu

Comments are closed.